תפריט לדיאטה
האם תפריט תזונה הוא כלי הכרחי לירידה במשקל?
תפריט תזונה לא מה שחשבתם
רוצה להתוודות, גם אצלי לא פעם כאשר אני שומעת את המילה דיאטה עוברות בי תחושות לא נעימות המקושרות לקונוטציה השלילית שמילה זו מייצרת. ומיד אני שואלת, למה בעצם זה קורה? למה המילה "דיאטה" מעוררת בי משהו שאני מרגישה איתו לא בנוח? והתשובה לכך היא, יחסי הציבור הגרועים שעשו למילה זו הנובעים מהמלצות לצריכת מזון מועטה ומגבילה, משטר קפדני וקיצוני מדי כשהמטרה העיקרית היא רק ירידה במשקל בלי להתייחס לפן הרגשי, חברתי ובריאותי.
כאשר בפועל דִּיאֵטָה מיוונית: Δίαιτα זה אורח חיים, במילים אחרות, דיאטה לא חייבת להיות רק לצורכי הרזייה.
דיאטה זה אורח חיים
התאמת אורחות חיים הוא כלי חשוב בכל מה שקשור לקידום הבריאות שלנו. יש דיאטות ייעודיות לאנשים עם מחלות לב, לחץ דם, סכרת, אי ספיקת כליות ועוד' ולא כולן חייבות להתמקד בירידה במשקל. מה גם, יש אנשים שצריכים דווקא תפריט דיאטה מועשר, על מנת להימנע ממצבים של תת-משקל העלולים להוביל לתת-תזונה מסכנת חיים. ניתן לומר שאורח חיים יותאם על פי מגבלותיו של האדם, בריאותו, השקפת עולמו או המסגרת החברתית שבה הוא חי. מסיבה זו, גם כאשר מדובר בתפריט, הוא יהיה חייב להיות מסונכרן עם פרמטרים אלו, ומותאם אישית לכל אחד.
תוכנית תזונתית להרזיה
אם אחת המטרות שלכם היא הרזייה, כלומר צמצום היקפים וירידה במסת השומן אז חשוב להבין שלתוצאה זו נגיע כאשר נשמור על גירעון קלורי, אדגיש שגירעון זה צריך להיות מבוקר ולא קיצוני.
אך זה רק חלק אחד מהפאזל, החלק הנוסף זה הקניית הרגלי חיים שמעודדים בריאות פיזית ונפשית. הרגלים כמו, אכילה מושכלת ומאוזנת, שינה איכותית ומספקת, ניהול לחצים, הגברת פעילות פיזית וטיפול רפואי (אם נדרש). החלק האחרון והעיקרי בפאזל הוא עבודה על התנהגות האכילה ובסיבה לאכילה. הבנה עמוקה של לא רק "מה אוכלים אלא איך", הוא גם זה שישפיע על היכולת שלנו להתמיד בשינוי תזונתי ולהפוך אותו לקבוע.
מה הכוונה לגירעון קלורי?
קלוריה זו יחידת אנרגיה שמופקת מהמזון/שתייה שאנו צורכים, וגם מתייחסת לאנרגיה שהגוף שלנו מוציא בפעילות מסוימת. כל פעילות של הגוף מערבת הוצאה אנרגטית כלשהי. ככל שהפעילות דורשת יותר מאמץ, היא בעצם דורשת יותר אנרגיה ושורפת יותר קלוריות. אפילו בזמן מנוחה הגוף שלנו דורש אנרגיה לתהליכים אוטומטיים כמו נשימה, פעילות הלב ועוד'. כאשר הגוף יקבל יותר אנרגיה ממה שנדרש לפעילותו, אותו עודף אנרגטי ייאגר כמסת שומן. כלומר, אם נגרום לגוף להיות ב"חוסר" אנרגטי על ידי צריכה קלורית קטנה יותר מהמזון/שתייה או ע"י בזבוז אנרגיה בפעילות פיזית כך ניצור גירעון קלורי, נגרום לגוף לנצל את מאגרי האנרגיה שיש בו ולבסוף גם נצמצם את מסת השומן.
אז איך בונים נכון תוכנית דיאטה
שלב 1
כמו כל דבר בחיים, חשוב למצוא את האיש מקצוע הנכון. ולפני שאתם פונים אליו תוודאו שיש לו את ההסכמה הנכונה לכך. היזהרו משרלטנים ואנשי מקצוע שמבטיחים לכם פתרונות קסם בצורת אבקות, שייקים או כדורים. במקרה זה כדאי לפנות לדיאטנ/ית (תזונאי/ת) קליני/ת. בחלק מהמקרים נדרש אף לקבל טיפול במקביל עם צוות רב מקצועי (רופא, מטפל רגשי, מדריך כושר ועוד').
בלחיצה כאן ניתן לאתר לפי שמו המלא של איש המקצוע האם הוא אכן תזונאי/דיאטן בעל רישיון קליני.
שלב 2
לפני הפגישה עם הדיאטנ/ית חשוב לבצע בדיקות דם תקופתיות לניטור חסרים תזונתיים או מדדים חריגים אשר יכולים להשפיע על הבריאות הכללית וגם על התהליך עצמו. בהתאם לתוצאות הוא ידע להתאים תוכנית תזונתית שנכונה עבורכם ולתת את הדגשים לשיפור הפרמטרים. כמו כן, לפעמים יידרש תיסוף בתוספי תזונה (וויטימינים, מינרלים וכד').
שלב 3
אתם אמורים להרגיש שהתהליך מקדם אתכם, מעשיר אתכם בידע וכלים להתמודדות עם מצבים שונים הקשורים בהתנהלות תזונתית. אם אתם חווים קושי רב ביישום הדברים, נאבקים עם עצמכם ומרגישים מותשים בניסיון השינוי הזה סימן שתוכנית הדיאטה לא הותאמה לכם כמו שצריך. שתפו על כך את הדיאטנ/ית, הם ידאגו לבצע את ההתאמות הנדרשות ולהדריך אתכם.
לסיכום
מאוד מפתה להוריד תפריטי תזונה מהרשת או להשתמש בתפריטים שקיבלו קרובינו. לרוב תפריטים אלה ממש לא מגוונים ומגבילים ולא מלמדים "איך לאכול". זכרו, שבתהליך שינוי אמיתי תפריט תזונה הוא רק חלק אחד מהפאזל, טיפול נכון מורכב מרבדים נוספים שזקוקים להתייחסות מעמיקה. בטוחה שתעשו את הבחירה הנכונה ותגשו לאיש מקצוע.