קיים מגוון רחב של ירקות לכל אחד טעם וצבע שונים האם צבעו של הירק מעיד על טעמו בלבד?
כמובן שלא, ישנה גם משמעות תזונתית ובריאותית לכל צבע
מה מיוחד בירקות?
– עשירם בסיבים תזונתיים, מים, מינרלים, ויטמינים ובתרכובות בשם פיטוכימיקלים (פיטו=צמח)
– בעלי יכולות נוגדות חימצון (אנטיאוקסידנטוית) בזכותן הצמח מגן על עצמו מנזקי הסביבה השונים וכך גם על תאי הגוף שלנו ע”י מניעת מחלות לב וכלי דם, סרטן, מחלות הקשורות להזדקנות וכד'.
כל קבוצת צבע נבדלת בריכוז שונה של סוגי התרכובות הללו
האדומים
הפיטוכימיקלים הבולטים הם ליקופן ואנטוציאנין.
הליקופן בעל פעילות אנטי סרטנית, מגן על הלב וכלי הדם , הריאות ושומר על בריאות העין.
ואנטוציאנין הוא אנטי דלקתי, מאט הזדקנות תאים ומפחית את הסיכון למחלות הקשורות במוח.
הכתומים
הפיטוכימיקל הבולט הוא בטא-קרוטן. המשמש כאחד מחומרי המוצא לויטמין A, המסייע בשמירה על התפקוד התקין של מערכת החיסון, הרקמות הריריות, על בריאות העיניים והעור.
הירוקים
הפיטוכימיקלים הבולטים הם לוטאין וסולפוראפאן. (ככל שהירק ירוק וכהה יותר כך יכיל יותר לוטאין). הם מסייעים בהאטת קצב ההזדקות של העיניים, שומרים על ראייה תקינה, בריאות הלב וכלי הדם ופועלים למניעת מחלות ממאירות.
הלבנים
הפיטוכימיקלים הבולטים הם תרכובות גופרית. הנלחמות בחיידקים, מפחיתות תהליכי דלקת ופועלות למניעת מחלות לב וכלי דם, במניעת סוגי הסרטן שונים ואף יעילות בטיפול בסוכרת ע”י שיפור פעילות האינסולין וכך תורמות לאיזון הסוכר בדם.
הסגולים
הפיטוכימיקל הבולט הוא אנטוציאנין. התורם להאטת תהליכי הזדקנות, בעיקר הזדקנות המוח. כמו כן, פועל כנוגד דלקת ושומר על תפקודם התקין של כלי הדם.
לסיכום
– ההמלצה לאדם הבריא היא לצרוך לפחות 5 מנות ירק בצבעים שונים ביום, כדי להבטיח את התועלת של כל התרכובות השונות על הגוף
– תרכובות נוגדות החמצון שבירקות לא נהרסות בבישול ואף זמינותן לגוף עולה
– לא חייבים להכין סלט! אפשר לאכול את הירקות כמו שהם ו/או לנסות שיטות בישול/אפיה שונות
– ירקות כן מכילים קלוריות, לכן יש להתחשב בכך בתהליך חיטוב/ירידה /שמירה על המשקל